כיום, עסקים וחברות וארגונים לא נדרשים להחזיק חדרי שרתים גדולים ובזבזניים משרדי האגון אלא, באפשרותם להשתמש בשירותי ענן לצורך פעולות המחשוב שלהן. חברתנו מציעה מגוון שירותי ענן במחירים משתלמים אשר יכולים למלא אחר כל צרכי המחשוב של הארגון.
מהם שירותי ענן לעסקים?
שירותי ענן הם למעשה העתקה של פעולות שרתים פיזיים אל שרתים אשר יושבים במקום המרוחק ממשרדי הארגון. כך, במקום שארגון ירכוש שרתים ויקצה שטחי נדל"ן גדולים על מנת לבצע את פעולות המחשוב שלו ולהחזיק רשת פנימית, שירותי הענן מאפשרים להעתיק את הפעילות הזו אל מקום מרוחק.
שירותי ענן הביאו למהפכה בכל עולם ה-IT והמחשוב ומהוים אמצעי חשוב לארגון לחסוך כסף רב ולתכנן באופן קבוע את הוצאות המחשוב שלו. חסכון זה נעשה ללא בעלות על חומרה פיזית, אלא רק על רישיון להשתמש באופן וירטואלי בשרת של ארגון אחר. בין הארגונים המובילים המקצים שירותי ענן ניתן למצוא את ענקיות הטכנולוגיה אמאזון ומייקרוסופט וכן מגוון חברות נוספות.
מה הייחוד של שירותי ענן לעסקים?
הייחודיות של שירותי ענן לעסקים נעוצה בכך ששירותים אלו מאפשרים להפסיק לרכוש חומרה וטכנולוגיה בעלויות גבוהות ולהעתיק את ההשקעה לשירותים הכרוכים בנשיאה בעלויות נמוכות משמעותית.
לדוגמה, על מנת להקים שרת דואר אלקטרוני, ארגונים היו נדרשים בעבר לרכוש שרת שיאחסן ויעבד את הפעילות הזו. אל רכישת השרת (פעולה שעלותה אינה מבוטלת כלל) התלוותה הקצאה של שטח מהמשרד למיקום השרת וכן הוצאות קירור ואחזקה שדורשות הוצאות גבוהות מבעלי השרת. בנוסף לכך, מכיוון שהארגון היה הבעלים של השרת, הוא זה שהיה נושא בכל והעלויות היו נופלות עליו באופן ישיר.
הוצאות אלו נחסכות כיום שכן השרתים יושבים במקום מרוחק והם אינו בבעלותו של רוכש השירות. כך, תקלה בשרתים הינה באחריות ספק השירות ומציאת החלופה במקרה של תקלה עוברת אל הספק, ואילו הקצאת הנדל"ן המשרדי והחשמל כבר אינה נופלת על הארגון אלא שהוא משלם בעדה במחיר השכרת שרתי הענן.
למעשה, מחיר שירותי ענן נגבה כתלות בנפח האחסון הנדרש, כמות השירותים הרצויה, כוח המחשוב הנדרש ועוד מאפיינים בהתאם לדרישות הלקוח, דבר המעיד על הגמישות הרבה שניתן להשיג באמצעות שירותים אלו.
מכיוון ששירותי הענן יושבים על תשתית פיזית של חברה שנועדה לענות על צרכים משתנים של גופים שונים, שירותי הענן מאפשרים השגה של גמישות גדולה: רוצים להגדיל את שטח האחסון? אין שום בעיה, ספק השירות פשוט יקצה לכם עוד מקום על מערכת השרתים. אותו עקרון תקף גם ביחס להקמת שירותים חדשים כמו שרתי דואר אלקטרוני או גיבויים.
מה כולל שירות זה?
שירותי הענן נועדו להחליף למעשה את כל השירותים שהיה ניתן להשיג בעבר מקיומה של תשתית חומרה פיזית במשרדי הלקוח. בין השירותים הנפוצים:
- יצירת תחנות עבודה וירטואליות: במקום לרכוש מחשב יקר לכל עובד, עסקים יכולים להקים על שירותי הענן "מכונות וירטואליות" כלומר, תחנת העבודה אשר רצה על שרת חיצוני אך מבחינת העובד, מדובר במחשב רגיל לכל דבר.
- הקמת שירותי דואר אלקטרוני פנימי – שירותים אלו מאפשרים לארגון להקים תשתית דואר אלקטרוני פנימי (Host exchange) אשר מבוססת ורצה כל כולה על שרת אשר אינו מצוי במשרדי הלקוח. שירותים אלו מאפשרים להשיג :
- שימוש בתיבות דואר ייעודיות למשרד בעלות נמוכה אך בעלות נפח איחסון רב.
- שיתוף יומני פגישות של עובדים בארגון.
- גישה דרך הסלולרי ומערכות הנשלטות מרחוק.
- היעדר תלות בשרתי המשרד.
- גיבוי המידע הארגוני: ארגונים המשתמשים במערכות מחשוב חוששים תמיד שהמידע יאבד כתוצאה מבעיית מחשוב ולכן פעמים רבות נוקטים בדרך של גיבוי המידע בשרת חיצוני נוסף. כיום, הפעילות בענן מאפשרת את גיבוי במחשבים החיצוניים של האגון כך שהקמה של שרתי גיבוי ייעודיים נחסכת.
שרתי ענן נהנים מטכנולוגיה מתקדמת אשר מבטיחה בין היתר: אבטחה אופטימלית, אפשרות לשחזור מידע באופן מידי, אמצעים לדחיסת מידע כך שנפח האחסון ורוחב הפס לא נפגעים, גיבוי לשלל תחנות עבודה כמו טלפונים, מחשבים ניידים ונייחים, מערכות נתונים ושרתי דואר אלקטרוני.
- שירות משמעותי נוסף הוא שירותי אבטחת המידע. בעבר, כאשר ארגונים אחסנו את השרתים שלהם באופן פיזי במשרדי החברות, כל נושא האבטחה היה באחריות הארגון וזה היה חשוף לפגיעות סייבר משמעותיות כאשר יכולת ההתמודדות שלו עמן הייתה פחותה.
המצב שונה בשירותי ענן שכן הארגונים המאחסנים את השרתים הינם ארגונים חזקים מאוד השומרים על רמת אבטחת המידע הגבוהה ביותר האפשרית. כך, ארגונים יכולים להפקיד את המידע הרגיש שלהם בידיים הבטוחות של ספקיות שירותי הענן.
מהם הסוגים של שירותי ענן?
שירותי ענן יכולים להתחלק למספר סוגים אשר נקבעים לפי מיקומם של השרתים. הסוג הראשון הוא ענן מקומי (או ענן פרטי) מערכת זו פועלת על ענן שנמצא במערכת השרתים המקומית של הלקוח. מערכת ענן זו לא נהנית מהיתרונות של היעדר הבעלות על המחשוב והקצאת שטחי האחסון.
מערכת מהסוג השני הינה מערכת ענן ציבורית. מערכת זו יושבת על שרתים של חברות אחרות (כפי שנרחיב בהמשך) ומעניקה את מרב היתרונות שמערכות הענן מסוגלות לספק.
הסוג השלישי הוא פתרון היברידי, כלומר כזה שמשלב מערכת מקומית ומערכת חיצונית לטובת השגת תוצאות המשלבות את היתרונות של שתי המערכות הן מבחינת הנגישות למידע, שמירה על אבטחת מידע ובכך מושגים יתרונות רבים לעסק.
כאמור, שירותי ענן מסופקים כיום על ידי תאגידי הטכנולוגיה הגדולים ביותר בעולם.
השירות הנפוץ ביותר כיום בישראל הוא AWS של אמזון. שירות זה הוא אחד ממנועי הצמיחה מרכזיים של תאגיד הענק ולכן מושקע בו הון רב. שיתוף הפעולה של אמזון עם VMware מאפשר להם להגיע לביצועים מיטביים בהקמת תחנות עבודה וירטואליות.
אחרי אמזון ניצבת מייקרוסופט המציעה חבילת שירותים מקיפה דרך שירותי ה- Office 365 שמספקים גישה וגיבוי לכל השירותים שמייקרוסופט מעניקה.
גם גוגל (Google) מציעה כיום מגוון שירותי ענן לעסקים במוצר המכונה G-Suite. גוגל מציעה שימוש באפליקציות חינמיות המתחרות בתוכנות המוכרות של office כמו וורד או אקסל וכך מציעה שירות משלים לזה שמייקרוסופט מציעה.
בעתיד אנו צפויים אף לראות חדירה של שירותי הענן של הענקית הסינית עליבאבא לישראל. פרט לענקיות הזרות, חברות נוספות כמו בזק, בזק בינלאומי או סיסקו מציעים שירותי ענן בישראל.
כאשר ניגשים לבחור שירות, בדקו האם סך האפשרויות הניתנות בשרתים המרכזיים אכן רלוונטי עבורכם או שמא באפשרותכם להסתדר גם ללא מערכות אלו.
מה היתרונות של שירות ענן לעסקים?
היתרון הבולט של שירותי הענן הוא החסכון בהקמת תשתית מחשוב פיזית במשרדי הארגון. אך ליתרון זה נוספים היבטים רבים המשפרים את העבודה בארגון:
- יצירת אפשרות לתקשורת אחודה של כלל תחנות העבודה דרך הרשת הארגונית. כל מכשיר מסוגל לתקשר עם מחשוב הענן ולבצע פעולות ברשת הפנימית מרחוק.
- שירותי ענן מסייעים ומפחיתים עלויות מענה על צרכי רגולציה שונים בתחום שירות הלקוחות או הגנה על פרטיות במאגרי מידע.
- מערכות ענן משפרות את רמת אבטחת הסייבר של הארגון עקב סטנדרט האבטחה הגבוה של ספקיות התשתית.
למי מתאימים פתרונות ענן?
פתרונות ענן מתאימים לעסקים אשר מנהלים רשתות תקשורת פנימיות ותקשורת אלקטרונית עם לקוחות אשר לא מעוניינים להחזיק חומרה פיזית במשרדיהם. השירותים מאפשרים גישה לכוח מחשוב מתקדם ובעלויות נמוכות מרכישה ואחזקה של השירותים הלוו In-house.
איך בוחרים שירותי מחשוב ענן לעסקים?
ראשית, עליכם לקבוע מהם צרכי המחשוב של הארגון שלכם בשנים הקרובות על מנת שתוכלו לקבוע תקרה של הוצאה אך לא להגביל את עצמכם מבחינת מערכות המידע. שנית, בחנו אילו שירותים אתם מעוניינים להוציא החוצה לענן: דואר אלקטרוני, אחסון וגיבויים שירותי תמיכה ללקוחות או שירותים אחרים. בחינת כדאיות הוצאת השירותים לענן תאפשר לכם למפות את צרכי המחשוב של העסק ולהגיע להקצאה יעילה של משאביו. שלישית, בחנו את המאמץ הנדרש להעברת השירותים הללו. לא מדובר במאמץ פיזי גרידא, כמובן, אלא בהשקעה כספית ניכרת ובהוצאות מחשוב גדולת. לכן רצוי להתייחס אל פעולות אלו לאחר מחשבה מעמיקה. לבסוף, בחנו את רמת התמיכה שלה תזכו מהספק והאם היא מספקת, או שמא עודפת ואינה באמת נדרשת עבורכם.
לאחר שבחנתם ומיפיתם את כלל האפשרויות הללו, תקבלו תמונה טובה של צרכי העסק שלכם ותוכלו לגשת בצורה מגובשת לבחירת שירותי הענן שיתאימו עבורכם הן מבחינת המחיר, אך לא פחות חשוב, מבחינת התאמת היקף השירותים לצרכי העסק.